Ja ha arribat la Primavera

       
       La medicina xinesa té en compte els cicles de la Natura, la teoria dels Cinc Elements i el ying i el yang. Factors que componen els moviments de l'Univers i incideixen en la naturalesa de l'ésser humà. Els aliments poden tenir unes o altres característiques. La tradició oriental considera els aliments i les herbes com a medicines i classifica el consum dels més adequats per als òrgans interns que regeixen aquest període de l'any.
Els xinesos creuen que els aliments són només de cinc sabors: Dolç (terra), amarg (foc), agre (fusta), picant (metall) i salat (aigua). En el sistema xinès dels Cinc Elements, l'estació de la primavera està correlacionada amb l'element fusta, en el qual governa la vesícula biliar i el fetge. És l'estació recomanada per fer neteges de còlon, de vesicular biliar, per desintoxicar.

El Element Fusta
L'element fusta es refereix a les estructures que creixen, les arrels, el tronc, i les branques per als arbres i les plantes, l'espina dorsal, extremitats i articulacions en l'ésser humà. Un desequilibri en la fusta pot comportar a problemes de la columna vertebral, pobre flexibilitat o un feble arrelament de l'individu. El color associat amb aquest element és el verd i es descriu com el començament o el creixement, En termes mentals, això es correspon al concepte de la "idea". L'element fusta crea tant la nostra claredat mental com la nostra habilitat per focalitzar, planificar i prendre decisions.
L'emoció de la ràbia i el so de "cridar" estan relacionats amb la fusta. Si se senten aquestes emocions, és millor expressar-les de manera sana. La ràbia reprimida pot lesionar el fetge i la vesícula biliar.
Els ulls són l'òrgan sensorial que li correspon al fetge i l'element fusta, la vista és el sentit i les llàgrimes constitueixen els fluids. En el llibre "Clàssic de Medicina Interna de l' Emperador Groc" diu... "els ulls estan connectats amb el fetge, per tant ells (i la visió) es veuen enfortits quan el fetge rep sang". Els problemes dels ulls, visió o del mecanisme de les llàgrimes són freqüentment relacionats amb un desequilibri de la fusta.
Aquest element ens dóna la inspiració i el desig de viure. Si la fusta està feble, ens pot faltar entusiasme i espurna. 

Aliments adequats a la primavera
VERDURES: Bleda, All, Carxofa, Api, Albergínia, Bròquil, Carbassó, Carbassa, Ceba, Espàrrec verd, Espinac, Pèsol, Fava, Mongeta tendra, enciam, Nap, Cogombre, Pebrot, Porro, Rave, Remolatxa, Cabdell, Tomàquet, Pastanaga.
FRUITES: Alvocat, Albercoc, Cireres, Pruna, Gerd, Maduixes, Nespra, Plàtan, Síndria, Llimona, Préssec, Nectarina.

A la primavera necessitem…
Aliments neutres i frescos i en especial, els vegetals de fulla verda.
Aliments àcids de forma moderada.
Vegetals de fulla verda i tiges: carxofes, rave negre, col, espinacs, bledes dent de lleó, julivert, espàrrecs, alls tendres.
Cereals: blat, sègol, arròs.
Llegums: soja verda, pèsols, faves, llenties.
Germinats: soja i alfals.
Fruites de primavera: albercoc, maduixot, cirera .
Algues i peix blanc.
Coccions més lleugeres que a l'hivern: saltats, escaldats.

I hem d’evitar…
Aliments d'energia calenta: carns vermelles, picants, cafè, alcohol, fregits, salses, greixos saturats, forn, farines i sucres refinats, llaunes...