Fi de curs 2014 (Setmana cultural C.G.G.Vallirana)



De nou, benvinguts a la 7ª demostració de Tai-Txi de la Setmana Cultural del Casal de Gent Gran de Vallirana (20/06/14).
Aquest dia, tal i com ja hem comentat, vam tenir una molt bona participació, tant d’alumnes com de gent que va venir a veure la demostració, fent que al principi hi hagués una mica de nervis però tot acabar, aquests nervis es van transformar amb satisfacció i alegria.
Primer es va fer una breu explicació del que hem fet aquest curs i els exercicis que mostraríem a continuació tal i com us detallo:

  • Escalfament: Es basen en quatre exercicis per estirar tendons i músculs movent braços i cames, tonificant el cos per la pràctica posterior del Tai-txi.

  • Qi Gong: El caràcter xinès Qi () significa 'aire' (fluid que anima la respiració) i un significat similar al delprana” dels hinduistes; Gong () significa 'treball' o 'tècnica'. El Qi Gong, per tant, es pot traduir com 'el treball de la respiració' o l'art de fer circular els hàlits de la manera més adequada a la finalitat amb què es practica. El Qi Gong pot ser estàtic o en moviment i es pot practicar amb finalitats terapèutiques o espirituals. Aquest treball es basa amb 3 processos de regulació (tres tresors);  regular l'essència (Jing), regular l'alè (Qi) i regular l'esperit (Shen).

  • Forma de Ventall: El tai-txi amb ventall és un exercici intern i extern combinat amb moviments suaus i elegants. El ventall és un art marcial que s'utilitza per a la defensa personal. També és un símbol de la noblesa xinesa. En les arts marcials, el tai-txi amb ventall és un dels millors exercicis per la seva elegància i suavitat de moviments. La forma està basada en exercicis de l’estil Yang d’Evelin cabiles.

  • Forma de 24 moviments: Originalment, el tai-txi és un art marcial intern ( - nèijiāquán) per a la lluita cos a cos. En aquests temps més recents se'l considera cada vegada més com una pràctica físic-espiritual, que d'una banda seria molt profitosa per a la salut, mentre que d'altra constitueix una tècnica de meditació (meditació en moviment). Enfront d'aquests punts de vista, el seu aspecte d'art marcial va perdent importància fins de vegades desaparèixer totalment. El Tai Chi, comprèn un sistema d'exercicis suaus i estiraments físics. Per fer tai-txi, es duen a terme una sèrie de postures o moviments de manera lenta i harmoniosa, fent que cada postura flueixi en el següent sense pausa, assegurant que el seu cos està en un moviment constant. Els beneficis de practicar Tai Chi a la tercera edat pot ser de gran ajuda. Un recent estudi va mostrar que un dels beneficis del Tai Chi és que ajuda o deté la pèrdua de la massa òssia aproximadament tres vegades. Quan les persones amb osteoporosi cauen, tenen més probabilitats de patir una fractura. Molts estudis han demostrat que el Tai Chi redueix les caigudes. La forma mostrada es basa amb la forma curta de Pekin de 24 moviments, estil Yang de la branca Tew Bunnag.

  • Empenta de mans: Tui Shou o empenta de mans (TUI "": empènyer i Shǒu "": ) és un exercici que es realitza per parelles que es mantenen en contacte constant i constitueix una part imprescindible en l'aprenentatge de qualsevol estil de Tai Chi Chuan, sent tan important com les mateixes formes o seqüències individuals. Amb la seva pràctica es pretenen aplicar i practicar els principis bàsics del Tai Chi. Està indicat per a desenvolupar habilitats comunicatives i de sensibilitat tàctil, per així millorar la capacitat d'escoltar i entendre el propi moviment i el de l'adversari i per anticipar-se a ell i aprendre a desfer, contrarestar, aprofitar o desviar la seva força. És útil com a explicació de l'ús dels moviments de la forma així com per comprovar el nivell de "Gong Fu" del practicant.

  • 1 part de la Forma de 108 moviments: Forma llarga de 108 moviments, estil Yang de la branca Tew Bunnag. Aquesta és la forma tradicional, composada per tres seccions, en la que vam mostrar la primera secció.

          No cal dir que compartir aquest dia amb tots el alumnes que han participat i que han vingut a veure-la ha estat molt especial. Però no volia comentar només aquest dia. Al començar la demostració i fer esmena de la 7ª vegada que ens posàvem, em va fer pensar de tot el temps que portem, els nervis que tenia el dia que vaig començar davant de tots els primers alumnes, les vivències que hem passat en cadascun de tots vosaltres (alumnes). Els que continueu, els que només heu estat mesos o anys i vau preferir no continuar i els que lamentablement ens van deixar per culpa d’una malaltia. A tots, us tinc molt presents i sobretot en aquests records tant preciosos que fan que tots aquests anys siguin una de les més maques experiències que pot viure una persona. Una experiència que cada dia que fem, la visc amb il·lusió.
Moltes gràcies per tot el que em doneu. Gràcies de tot cor!
   
... ah, i continuem escrivint capítols per aquesta historia tan especial!